top of page

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ;

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος στιγμή για να επιλέξεις να επισκεφθείς κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Οι λόγοι που οδηγούν τον καθένα στον χώρο του ειδικού διαφέρουν, όπως επίσης και η αφορμή για την απόφαση. Καθοριστικό ρόλο παίζει συνήθως ο βαθμός δυσφορίας που νιώθει κάποιος απο διάφορες σκέψεις, καταστάσεις ή συναισθήματα που τον ταλαιπωρούν. Άλλοι επίσης επιλέγουν να επισκεφθούν κάποιον ειδικό για να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, μιας και η ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ;

Οι συναντήσεις διαρκούν περίπου 60 λεπτά και είναι εβδομαδιαίες. Βέβαια, η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, όπως και οι ανάγκες κάθε επισκέπτη. Αυτό που προτείνω εγώ είναι να συζητήσουμε τις ανάγκες σου στην πρώτη μας συνάντηση και να διαμορφώσουμε τη συχνότητα που σου ταιριάζει. Το ποσό της χρέωσης είναι υποκειμενική υπόθεση και ο κάθε συνάδελφος αποφασίζει τη δική του αμοιβή. Στην δική μου περίτπωση το κόστος για κάθε ωριαία ατομική συνεδρία είναι 40 ευρώ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ 'Η ΝΑ ΠΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ;

Στην πρώτη μας συνάντηση συζητάμε τον λόγο για τον οπόιο επέλεξες να με επισκεφθείς και τι μπορεί να χρειάζεσαι. Επίσης, αναφέρω λίγα χρήσιμα πράγματα για την διαδικασία, όπως την τήρηση απορρήτου, τη συχνότητα και συζητάμε οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχεις σχετικά. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον λόγο της επίσκεψης ή μπορεί να είναι μπερδεμένοι. Αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιπτώσεις και είναι απόλυτα κατανοητό. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ρόλος μου είναι υποστηρικτικός. Το σημαντικό είναι να σε καταλάβω και να μπορείς να είσαι ο εαυτός σου χωρίς φόβο και άγχος.

ΑΝ ΠΑΩ ΣΕ ΨΥΧΙΑΤΡΟ Ή ΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟ, ΕΙΜΑΙ ΤΡΕΛΟΣ;

Σίγουρα όχι! Η ταμπέλα του τρελού έρχεται απο αλλοτινές εποχές και θα ήταν αρκετά χρήσιμο να σταματήσουμε να την χρησιμοποιούμε. Ο ψυχίατρος είναι ειδικός γιατρός ο οποίος ελέγχει αν υπάρχουν δυσκολίες στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο οργανισμός σου σε σχέση με τη διάθεση, τη σκέψη, το συναίσθημα σου και είναι σε θέση να προτείνει κάποια φαρμακευτική αγωγή αν κρίνεται απαραίτητο. Οι υπόλοιποι ειδικοί ψυχικής υγείας (ψυχολόγοι, ψυχαναλυτές, σύμβουλοι) ασχολούνται με τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές και άλλα στοιχεία της ζωής σου και από κοινού βρίσκετε έναν υποστηρικτικό τρόπο να ξεπεράσεις τα εμπόδια και τις δυσκολίες σου ή απλά να σε γνωρίσεις καλύτερα.

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ;

Το διάστημα των συναντήσεων και της διαδικασίας δεν είναι εύκολο να προκαθοριστεί. Σε κάποιες περιπτώσεις που το αίτημα είναι πολύ συγκεκριμένο (π.χ. μια φοβία), οι συναντήσεις μπορούν να οριστούν πιο συγκεκριμένα όπως για 10 ή 20 φορές. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, δεν ορίζεται το διάστημα των συναντήσεων εξαρχής και παρακολουθούμε μαζί πως είναι κάποιος σε σχέση με την αρχική του ανάγκη κι αν νιώθει πως θέλει να συνεχίσει ή να σταματήσει. Με λίγα λόγια, η διαδικασία είναι υποκειμενική και προσασμόζεται στον εκάστοτε επισκέπτη. Μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό αφού γνωριστούμε ώστε να έχεις μια απάντηση προσαρμοσμένη στην δική σου ανάγκη.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΡΘΩ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ;

Μπορείς να έρθεις μόνο μία φορά. Στη συνάντηση αυτή συζητάμε την ανάγκη σου, λίγα λόγια για τη διαδικασία και κάποιες πληροφορίες για εσένα όπως την επαγγελματική, οικογενειακή σου κατάσταση και άλλα κομμάτια της ζωής σου καθώς και πως μπορούμε να προχωρίσουμε ή όχι τις συνατήσεις μας.  Η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που χρειάζεται λίγο παραπάνω (και σε μερικές περιπτώσεις, αρκετό παραπάνω) χρόνο για να μπορέσει να λειτουργήσει. Η μια φορά παρ΄όλο που είναι σημαντική σε σχέση με την "καμμία" φορά, δεν είναι αποτελεσματική απο μόνη της.

ΠΗΓΑ ΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ. ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΩ Η΄ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ;

Αν επισκέφθηκες κάποιον και δεν σου άρεσε έχεις αρκετές επιλογές. Αρχικά, μπορείς να αναρωτηθείς τι ήταν αυτό που δεν σου άρεσε κι έπειτα να επιλέξεις αν θα ήθελες να το παραβλέψεις και να δεις πως θα εξελιχθεί η μεταξύ σας σχέση, μπορείς ακόμα να το μοιραστείς μαζί του και να έχετε μια ευκαιρία να το συζητήσετε ή να επιλέξεις κάποιον άλλον ειδικό. Σε κάθε περίπτωση, εσύ επιλέγεις.

ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΙΔΙΚΟ. ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ.

Είμαι σίγουρη πως για να έφτασες μέχρι εδώ, τα καταφέρνεις μια χαρά μόνος σου. Πολλές φορές εγκλωβιζόμαστε στην συνήθεια να τα καταφέρνουμε μόνοι μας κι αν νιώθουμε ότι κολλάμε, δεν θέλουμε να φανούμε αδύναμοι, οπότε αποφεύγουμε να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Δεν έχει να κάνει με το αν τα καταφέρνεις μόνος σου ή όχι, έχει να κάνει με το αν θες να διευκολύνεις και να ξεκουράσεις λίγο τον εαυτό σου όταν φτάνεις σε αδιέξοδο. Ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να σε υποστηρίξει και ίσως να σε βοηθήσει να μοιραστείτε κάπως το βάρος. Αυτό είναι όλο!

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΦΑΡΜΑΚΑ;

Ο μόνος ειδικός ψυχικής υγείας που είναι νομικά κατοχυρωμένος να προτείνει φαρμακευτική αγωγή είναι ο ψυχίατρος, που έιναι εξειδικευμένος γιατρός στις ψυχικές δυσκολίες.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ; Η' ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Όχι ακριβώς. Ο ειδικός ψυχικής υγείας γνωρίζει τον τρόπο να σε βοηθήσει να βρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις μόνος σου, χωρίς να σου πει την άποψη του. Σε κάποιες πειρπτώσεις, όπως στην συμβουλευτική γονέων, μπορούν να δοθούν κάποιες προτάσεις ως προς το ζήτημα, όμως αυτό συμβαίνει πολύ συγκεκριμένα και προσαρμοσμένα στην εκάστοτε περίπτωση.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΟΣΑ ΛΕΜΕ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΑΤΟΜΑ Η' ΑΛΛΟΥΣ;

Ο ειδικός ψυχικής υγείας είναι υποχρεωμένος να μην μοιράζεται τις συζητήσεις σας με κανέναν και βάση κώδικα δεοντολογίας να τηρεί το απόρρητο, το οποίο έχει δικαίωμα να σπάσει σε περιπτώσεις κινδύνου (όπως το να προσπαθήσεις να βλάψεις τον εαυτό σου ή τους άλλους). Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η εποπτεία, που είναι μια διαδικασία στην οποία ο ειδικός συζητάει με έναν πιο έμπειρο ειδικό, με σκοπό να λάβει καθοδήγηση και υποστήριξη σχετικά με θέματα που μπορεί να τον απασχολούν. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια, τηρεί την ανωνυμία σου.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΟΥ ΟΤΙ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟ; ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΛΕΩ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΣΑ ΣΥΖΗΤΑΩ ΜΕ ΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΜΟΥ;

Φυσικά! Η σχέση με τον ειδικό ψυχικής υγείας δεν είναι μυστική, εκτός αν εσύ δεν νιώθεις άνετα να την μοιραστείς. Μπορείς επίσης να μοιράζεσαι με το περιβάλλον ό,τι θες, δεν υπάρχει περιορισμός σε αυτό.

ΤΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ; ΨΥΧΟΛΟΓΟ; ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ; ΨΥΧΙΑΤΡΟ;

Είναι αλήθεια πως οι ειδικότητες ψυχικής υγείας είναι αρκετές. Η ειδικότητα που χρειάζεσαι έχει να κάνει με τις ανάγκες σου. Ένας ψυχολόγος θα σε παραπέμψει σε κάποιον ψυχίατρο αν κρίνει πως χρειάζεσαι υποστηρικτική φαρμακευτική αγωγή. Ο ψυχίατρος συνήθως με βάση τα συμπτώματα και εξετάσεις που θα σου δώσει, πιθανον να σου προτείνει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση θα σου πρότεινα, να επιλέξεις ένα ειδικό που έχει εκπαιδευτεί σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, ώστε να έχει τα εργαλεία να σε βοηθήσει κατάλληλα.

ΠΩΣ ΔΙΑΛΕΓΩ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ;

Οι ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις είναι αρκετές. Κάποιες διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους κι άλλες μοιράζονται κοινά στοιχεία. Το κοινό τους στοιχείο είναι το ενδιαφέρον για τη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ θεραπευτή και επισκέπτη και ένα περιβάλλον όπου το άτομο νιώθει άνετα να είναι ειληκρινής, αυθεντικός, να μοιραστεί σκέψεις, συναισθήματα και να νιώσει υποστήριξη. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να κάνεις μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για να μάθεις περισσότερα για τις προσεγγίσεις ή να ρωτήσεις τον ειδικό που θα επισκεφθείς ποιά είναι η προσεγγισή του και πως δουλεύει. Το πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης, αν γίνει αυτό, πιθανόν να μην χρειαστεί να εστιάσεις τόσο στην προσέγγιση που χρησιμοποιεί. Η δική μου προσέγγιση ονομάζεται gestalt και μπορείς να μάθεις περισσότερα για αυτήν εδω.

bottom of page